Full 1
Asumaan
Tule asumaan Alvettulaan
Full 1
 

Asumaan

Haluaisitko asua ja elää idyllisessä hämäläiskylässä?

Alvettulan kyläyhteisö haluaa auttaa Sinua, maallemuuttoa harkitsevaa löytämään sopivan asumisen paikan Alvettulasta tai kylän ympäristöstä. Olemme pohtineet maallemuuttajan askeleita, joita tarvitaan onnistuneeseen muuttoon.

Kokosimme tälle sivulle eri mahdollisuuksia tutustua kylään ja kyläasumiseen: päivän viikon tai pidemmän jakson aikana. Kyläkummi on myös valmiina auttamaan tutustumaan sekä myöhemmin kotiutumaan kylälle. 

Avaamme keväällä 2024 myös jälleen asumiskokeilun, ilmaisen viikon mittaisen ohjelman erityisesti rakennuttamisesta kiinnostuneille. 

Polku kylään asumiskokeilu »

Tutustu myynnissä ja vuokralla oleviin kohteisiin

Asumaan Alvettulaan -kohteet koottuna kartalle (5.10.2023).

Lisätietoja vapaista kohteista: Irja Pohjola 050 329 3050, irja.pohjola [at] toimistopohjola.fi

Esittelyssä Alvettulan kylä 

Hämeenlinnan Hauholla sijaitseva Alvettulan kylä tarjoaa muuttajalle idyllisen kylän ja aktiivisen kyläyhteisön, jossa on mahdollisuuksia monenlaiseen asumiseen.

Kylässä toimii 150-vuotias 30 oppilaan kyläkoulu. Nuorten perheiden palveluihin kuuluvat myös päiväkoti, muskaritoiminta ja liikuntapaikat koulun ympäristössä. Nuorille kylä on turvallinen paikka elää ja kasvaa eri-ikäisten kavereiden kanssa.

Lue kuinka Alvettulassa on käyty koulua 150 vuotta »

Kylältä löytyvät myös juhla ja liikuntatilana toimiva seuratalo, kyläkauppa, uimaranta ja avantointipaikka sekä hienot ulkoilumaastot. Myös kylää ympäröivät vesistöt tarjoavat vesillä liikkumiseen hyvät mahdollisuudet. Täällä liikut  luonnossa ja kyläteillä ilman ruuhkaa silloin, kun haluat tai yhdessä kyläläisten kanssa.

Kylämme alue on luonnonkaunista kulttuurimaisemaa ja kesäisin pitäjässä järjestetään tapahtumia, joista jokainen löytää sopivaa. Hauhon kirkonkylän palvelut löytyvät 6 km päästä.

Alvettula on kolmen kaupungin työssäkäyntialuetta Lahden ja Tampereen puolivälissä sekä puolen tunnin matkan päästä Hämeenlinnasta. Etätyöntekijät ja yrittäjät löytävät täältä myös rauhallisen ympäristön työntekoon.

- Alvettula on mahdollisuuksien paikka tehdä työtä, asua ja levätä -

Vietä Päivä kyläläisenä

Olemme koonneet sinulle vinkkejä, joiden avulla voit tutustua omatoimisesti Alvettulan kylään ja ympäristöön niin kesällä kuin talvellakin.

Herkuttele kyläkaupalla, kävele kylänraittia pitkin Alvettulan koulun pihaan, liiku yhdessä kyläläisten kanssa ja osallistu talkoisiin tai tapahtumiin. Kylämaisemat, luonnossa liikkuminen ja vuodenaikojen vaihtelu tarjoavat joka päivälle ilonaiheita. Kokoa näistä sinulle sopiva kyläilypäivän ohjelma.

Päiväni kyläläisenä ohjelma (linkki tulossa huhtikuun aikana)

Pyydä kyläkummi kahville tai kävelylle!

Kyläkummi on vapaaehtoinen, joka auttaa tutustumaan Alvettulan kylään ja sen asukkaisiin.

Kyläkummi Pirkko Nurminen, 040 7550365 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kyläkummiesite »  (linkki tulossa huhtikuun aikana)

Kokeile asumista tai ja etätyötä 

Tutustu miten olemme tarjonneet mahdollisuuksia kokeilla asumista kylässämme.

Syyskuussa 2023 Polku kylään -asumiskokeilussa kaksi perhettä asuivat viikon Alvettulassa. Räätälöimme perheille Päiväni kyläläisenä -ohjelmasta sopivat ohjelmat  ja esittelimme tarjolla olevia asumisratkaisuja.Perheet tutustuivat kyläkouluun, päivähoitoon, harrastusmahdollisuuksiin, ympäröivään luontoon ja ennen kaikkea kyläläisiin. Viikko oli onnistunut niin perheiden kuin kyläläistenkin mielestä.

Lue juttu Heidin ja Annen perheiden kokemuksista asumiskokeilussa »

Lisätietoa https://www.hameenkylat.fi/asumiskokeilu/

Syksyllä 2023 jatkoimme omatoimisten asumiskokeilujen sekä etäyöviikkojen tarjoamista.


Yövy tai vietä mökkilomaa

 • Bobackan pihatorppa Punainen tupa, perunamaa sekä pihasauna lomailuun, etätöihin sekä asumiskokeiluun.
  Kaksi huoneistoa 2-3  sekä 4-5 hengelle viikonloppu- ja viikkovuokraukseen sekä kyläasumisen kokeiluun.
  www.bobacka.fi, Päivi Kalliokoski 040 1267215 Lisätietoa ja varauskalenteri

 • LomaTapola mökkejä Alvettulan kylässä Hauhonselän rannalla
  https://www.lomatapola.com/

 • Muita mökkejä Alvettulassa ja ympäristössä
  nettimokki.com

 • Kulkuri hostellit Hauho tarjoaa leppoisat yöunet kauniissa, yksilöllisissä huoneissa maaseudun rauhassa. Kahden hengen huoneissa omat wc- ja suihkutilat, yhteistilat oleskeluun ja ruoanvalmistukseen. Rantasaunan löylyt sisältyvät majoitushintaan. Lisätiedot ja varaukset www.kulkurihostellit.fi, Facebookissa Kulkurihostellit

Asumisratkaisuja Alvettulan kylässä

Alvettula tarjoaa perheille elinvoimaisen kylän ja moniin tarpeisiin sopivia rakentamismahdollisuuksia, tontteja kylän ytimessä sekä järven läheisyydessä.

- Rakentaminen ja rakennuttaminen

 • Syksyn 2023 aikana HAMK ja LAB ammattikorkeakoulujen opiskelijat tekevät selvitystyötä Alvettulan rakentamismahdollisuuksista. 
 • Hämeenlinnan kaupungin vapaat tontit Alvettulan keskustassa. Isoroopentie 21 ja Isoroopentie 23. Katso kartta tästä »
 • Rakennuspaikkoja yksityisiltä maanomistajilta, lisätietoja Reijo Saastamoinen p. 050 526 2240
 • Rakentamiseen tarvittavat luvat Hämeenlinnan kaupungilta

- Vuokraus 

 • Lautsian kartanon alueella Ilmoilanselän rannalla Koivula rivitalossa vuokrataan pieniä asuntoja, esim. kaksio 38 m2, tupakeittiö, mh, kph, vuokra 380 e/kk sis.sähkön ja veden sekä kolmio 76 m2. Alueella myös Kartanon Helmi outlet myymälä. Lautsiankuja 20, 14680 Alvettula.
  Yhteydenotot Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 050 3260289
 • Seuraa Alvettulan kyläyhdistyksen facebook-sivua, pyrimme jakamaan sinne tietoa
 • Laita oma ilmoitus facebook Hauhon Puskaradio- ryhmään ja  Alvettulan kyläkaupan ilmoitustaululle.
 • Talo maalta https://talomaalta.fi/ on ilmainen palvelu, joka yhdistää maaseudulla tyhjillään olevat kiinteistöt ja maallemuutosta haaveilevat ihmiset. Sivustolta löydät hyödyllistä tietoa vuokraamiseen, käyttöoikeuden luovuttamiseen ja sopimusmalleja.

- Talon osto / kunnostaminen 

- Vapaa-ajan asunnon muuttaminen vakituiseksi

 • Kysy neuvoa Hämeenlinnan kaavoitus Heidi Mononen 050 5754049 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Lue lisää ranta-alueiden rakentamisesta. Sivulta löydät myös Hämenlinnan kaupungin ranta-asumisen maankäytölliset periaatteet ja edullisuusvyöhykekartan.

Kyläläisille ja maanomistajille

Haluathan sinäkin, että Alvettulan seutu säilyy jatkossakin elinvoimaisena ja mielenkiintoisena paikkana asua!

Olisiko sinulla, naapurilla, sukulaisella myydä pala maata rakennuspaikaksi tai tyhjillään oleva talo, joka kaipaisi elämää? Haluaisitko myydä vai vuokrata?Vai kokeile talon tai sen osan vuokraamista vaikka airbnb tai talomaalta.fi - palveluiden kautta?

Moni maalle muuttohalukas etsii tilaa ja rakennusta, jossa pitää eläimiä. Joku toinen haluaisi pienen mökin ja helppohoitoisen pihan.

Alvettulan kyläyhdistys tekee jatkuvasti kartoitusta Alvettulan ympäristön asumisen mahdollisuuksista. Kaikki apu ja ideat asumisen edistämiseksi on tervetullutta! Kiinnostus ei velvoita sinua mihinkään.

Halutessasi laitamme kohteesi näkyviin tälle nettisivulle tai viemme tietoa hiljaisesti eteenpäin.Teemme yhteistyötä Hämeenlinnan kaupungin kanssa elinvoimaisen Alvettulan eteen.

Ole yhteydessä

Alvettulan kyläyhdistys, Reijo Saastamoinen p. 050 526 2240
Alvettulan koulun tuki ry, Pekka Verho, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.